16 Temmuz 2014 Çarşamba

Bodrum Kalesi Tarih Kokuyor!

İki liman kayalık bir bölge üzerine kurulan Bodrum Kalesi, antik dönemde önce ada, daha sonra ise anakarayla birleşerek yarımada haline gelmiştir. 1406 – 1523 yılları arasında ve ismi St. Jean Şövalyeleri’nin kalesi olan bu kale, 180×185 metre ölçülerinde Bodrum’da hala ayakta ve ihtişamlı görünümüyle göz doldurmaktadır.
Bodrum apart kiralama sayesinde yakından inceleme fırsatı bulacağınız Bodrum Kalesi’nin iç kalesinde farklı ülke adlarıyla anılan kuleleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yüksek olanı ise denizden 47.50 metre yüksekte olan Fransız Kulesi’dir.  Fransız Kulesi dışında; İtalyan, Alman, Yılanlı ve İngiliz kuleleri de yükselmektedir. Bodrum Kalesi’nin doğu duvarı dışında kalan yerler çift beden duvarları olarak adlandırılmıştır.


İç kaleye ulaşmak için 7 kapı geçilmektedir. Bu 7 kapı üzerinde ise karşımıza çeşitli armalar üzerinde haçlar, düz ve yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri gibi şekiller bulunmaktadır. İç kalede Sapelin altı da dâhil 14 farklı sarnıç göze çarpmaktadır. Eğer Bodrum apart kiralama konusunu düşünüyorsanız ve gerçekleştirecekseniz Bodrum Kalesi’ni gezmeyi sakın unutmayın…
Bodrum Kalesi’nin en çok dikkat çeken noktaları ise; kale korunağı, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, kontrol kulesi ve II. Mahmut tuğrasıdır. 19. Yüzyıl sonlarına doğru hapishane olarak kullanılan Bodrum Kalesi,  hamam yapısı ile Osmanlı niteliği kazanmıştır.

Bodrum Kalesi günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi adı altında yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir. Bodrum apart kiralama ile Bodrum’da tatil yapan misafirlerimiz Bodrum Kalesi’nde sergilenen koleksiyonları da görme imkanı bulmaktadır. Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserler ise şu şekildedir;
  • Türk Hamamı
  • Amphora Sergilemesi
  • Doğu Roma Gemisi
  • Cam Salonu
  • Cam Batığı
  • Sikke ve Mücevherat Salonu
  • Karyalı Prenses Salonu
  • İngiliz Kulesi
  • İşkence ve Katliam Odaları
  • Alman Kulesi

Bu eserler dışında 33,5 dönüm genişliğindeki arazi üzerinde açık mekanlarda da çeşitli eserler sergilenmektedir. Saint John Şövalyeleri tarafından inşa edilen şimdilerde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak sergilenen bu kale, sadece geçmişten izler taşıyan bir müze değil, dünyada eşi benzeri az olan “yaşayan müzeciliğin” en nadide örneklerinden birisidir.Bodrum apart kiralama ile burada yapacağınız tatil sayesinde umutlarını antik çağ kıyılarında kaybeden gemicilerin yaşam sürdüğü zamanları ve karanlık Ortaçağ şövalyelerinin yaşayıp ömürlerini tükettiği, dünyanın yedi harikası içerisinde bulunan Mausoleum taşlarından oluşturdukları Bodrum Kalesi’ndeki izleri görebileceksiniz. Bodrum’daki Sualtı Arkeoloji Müzesi Ülkemizde kendi alanında tek ve dünyanın sayılı müzeleri arasında bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder